Coalan visar en puls över 100 slag/min, men indikerar normalt värde, vad kan det bero på?

Coala räknar ut hjärtfrekvensen genom att analysera EKG inspelningen. För att kategoriseras som avvikande snabb hjärtrytm (s.k. Kategori 4) så ska tiden mellan samtliga hjärtslag under den 30 sekunder långa inspelningen understiga 0.6 sekunder (vilket motsvarar 100 slag/min). Detta förutsätter någon minuts vila innan mätningen.

Om man dock t.ex. springer upp och ner i trappor några gånger så kommer hjärtfrekvensen sannolikt att överstiga 100 slag/min men den kommer också snabbt att avta ner mot vilopuls. Gör man då direkt en mätning med Coala Hjärtmonitor så kan man ha en genomsnittlig hjärtfrekvens på långt mer än 100 slag per minut (genomsnittet beräknas på hela inspelningen). Men om frekvensen har sjunkit till strax under 100 mot slutet av inspelningen så kommer tiden mellan de sista slagen att överstiga 0.6 sekunder varvid kravet för Kategori 4 ej är uppfyllt och appen indikerar för Normalt mätvärde.

Sammanfattningsvis, har du en hjärtfrekvens som varierar på detta sätt (p.g.a. fysiskt arbete, oro eller stress) så kan resultatet i appen indikera Normalt trots att hjärtfrekvensen överstiger 100 slag/minut. Vi rekommenderar därför att alltid göra Coalamätningarna i vila (vilket innebär att du vilat en stund innan mätningen!) för att resultatet ska bli rättvisande. Får du ett avvikande värde för detta och känner oro rekommenderar vi att göra en extra mätning för att verifiera resultat en andra gång.
Coala Life (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.